31 Mart 2015 Salı

YARADILIŞ-1

YARADILIŞ VE HZ ADEM
İnsanoğlunun  aklına gelen temel sorulardan biridir insanlığın başlangıcının dünyada varoluşunun nedenleri, bende bu konu hakkında fikirlerimi kutsal kitaplarda olan yaradılış konularını ve bilim perspektifinden bakarak konuyu sizlere aktarmak istedim. Bu konuda ki yazım 3 bölümden oluşacak ; Birinci bölüm :Yahudi kaynaklarında yaradılış ve Hz. Adem  ,İkinci bölüm: Kuranda yaradılış ve  Hz Adem  ,Üçüncü bölüm :Evrimde yaradılış ve Hz Adem
Bölüm 1:Yahudi kaynaklarında yaradılış ve Hz Adem
Tevrat  ve zebur her ne kadar insanlar tarafından değiştirilmiş bir kitap olsa da yaradılış konusunda doğru veya yanlış (bunu ancak Allah bilir) bize bilgiler sunmaktadır bu kaynakları kullanmak ne derce doğru olacak bilemiyorum ama en azından birer efsane olarak değerlendirebiliriz. Bildiğimiz üzere Yahudi  kavimine  gönderilen iki kitap vardır Tevrat ve zeburdur  lakin bugünkü Yahudilik de kutsal kitaplar eski ahit ve yeni ahitdir.Yaradılış hakkında bilgiler eski ahitte bulunur .Eski ahide göre evren 6 günde yaratılmış ve tanrı 7 gün olan sebat (cumartesi) gününde dinlenmiştir. İlk gün ışık yaratılmıştır.
“Tanrı,"Işık olsun" diye buyurdu ve ışık oldu. 
Tanrı ışığın iyi olduğunu gördü ve onu karanlıktan ayırdı. 
Işığa "Gündüz", karanlığa "Gece" adını verdi. Akşam oldu, 
sabah oldu ve ilk gün oluştu” 
Diye anlatılır eski ahitte. Daha sonra sırasıyla yeri göğü dağları denizleri ve en son insanı yaratır:
“Tanrı insanı kendi suretinde yarattı. Böylece insan Tanrı suretinde yaratılmış oldu. İnsanları erkek ve dişi olarak yarattı. Onları kutsadı ve, "Verimli olun, çoğalın" dedi, "Yeryüzünü doldurun ve denetiminize alın; denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, yeryüzünde yaşayan bütün canlılara egemen olun”.

Diye anlatılmaktadır. Tanrı  hz adem e ona eş olması için Liliti yaratır ilk insanları  yaratıp onu cennetine  alır. Fakat Lilit biraz feminen bir kadın olacak ki Hz adem i sevmez ve onunla birlikte olmak istemez. Hz ademe sende topraktan yaratıldın bende der  ve kibir gösterir ve bu yüzden tanrı Lilit i kendisine karşı geldiği için cezalandırır cennetten çıkartır  ve dünyaya gönderir.Tanrı daha sonra Hz adem e Hz ademin kaburga kemiğinden  hz havvayı yaratır  hz havva ademin parçasından yaratıldığı için ona  daha  uygun bir eş olur .Daha sonra Lilit hz adem ve hz havvayı kıskanarak bir oyun tezgahlar ve bu iş için cennete yaşayan bir cin  olan şeytanı kandırır ve  şeytan Hz adem ile  hz havvanın gerçeği bilme ağacından yemeleri  için ikna eder  onlara bu ağaçtan yerseniz ölümsüz olursunuz sonsuza kadr cennete kalırsınız gibi telkinlerle kandırır ve ilk önce hz havva daha sonra hz adem Yahudi kaynaklarına göre yasak elmayı yerler. Elmayı yedikten sonra o zamana kadar çıplak gezen hz adem ve hz havva avret yerlerini kapatma ihtiyacı duyarlar ve yapraklarla avret yerlerini kapatırlar çünkü yedikleri meyve onlara utanma duygusu vermiştir .Tanrı cennet gezerken hz adem ve havvayı arar fakat  bulamaz daha  sonra onları çalıların arasında saklanırken bulur ve onların yasak meyveyi yediklerini anlar ve ceza olarak cennetten çıkarır.Hz adem ve Hz havva dünyada ürer ve çoğalırlar ve insanoğlu dünyada hüküm sürer fakat öbür tarafıdan Lilit ve şeytanda cennetten kovulmuştur onlarda çoğalarak cinlerin soyunu meydana getirirler. Lilit cenneten kovulduğu için Hz adem ve Hz havvaya kin beslemektedir. Lilit Hz adem ve  hz havvanın doğacak çocuklarını kız ise 8 günde erkekse 8 haftada içinde öldüreceğini iddaa eder ve iyi ile kötü arasındaki savaş böylece başlar. Yahudi kaynaklarında  yaratılış konusu detaylıca anlatılır ve gerçekten kuran da yazılanlardan çok farklı hikayeler anlatılmaktadır dahası tanrıya insani pek çok özellik yüklenmiştir. Konuya ilgi duyanlara mutlaka eski ahiti okumalarını tavsiye ediyorum.Bir sonraki yazı kuran da yaradılış ve Hz adem hakkında olacak bir dahaki yazıda görüşmek dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder